Sunday 28 February 2016

IMMUNERŐSÍTŐ ÉS MÉREGTELENÍTŐ SZUPERÉTELEK


Sziasztok drágák!
Ma ismét egy extra hosszú, egészséges életmódról szóló bejegyzést hoztunk: cikkünkben immunerősítő szuperételekről, ezek szervezetünkre gyakorolt hatásáról, vitaminokról és 
egyéb egészségünk megőrzését támogató készítményekről olvashattok, holnapra pedig igazi vitaminbombákból készült receptekkel is készülünk NektekMint tudjátok, immunrendszerünk szervezetünk legnagyobb kiterjedésű védelmi rendszere, az idegen anyagok elleni védekezésben részt vevő sejtjeink, szöveteink és szerveink együttese. Védekező mechanizmusként az egyik legfőbb feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját anyagokat, s amennyiben idegen anyaggal találkozik, távolítsa el, semmisítse meg. Megfelelő működés esetén immunrendszerünk nyújt védelmet a bakteriális fertőzések, vírusos megbetegedések (például influenza), gyulladások (például bélrendszeri problémák), környezeti ártalmak és méreganyagok, valamint a stressz ellen, védelme tehát mindannyiunk számára kulcsfontosságú feladat kell, hogy legyen. 
Reméljük, hogy a bejegyzés érdekes és tanulságos lesz akkor is, ha nem igazán terveztek leadni néhány kilót, mindössze tudatosabban és egészségesebben szeretnétek élni és étkezni. Mindemellett természetesen külön figyelünk a velem együtt diétázókra is, úgyhogy rengeteg olyan finomságot találtok majd, melyeket a legszigorúbb fogyókúra mellett is élvezhettek. Fókuszban a zöldségek, gyümölcsök és szuperélelmiszerek, induljon a nagy egészségkalauz :)  

Egészségünk megőrzése, immunrendszerünk védelme érdekében az egyik legfontosabb eszköz a helyes táplálkozás, melyhez a következő alapszabályokat kell szem előtt tartanunk:
1. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű étel fogyasztása, mely - ahogyan azt előző cikkünkben is említettük - rendszeres, optimális esetben napi ötszöri étkezést jelent. Nagyon vigyázzatok rá, hogy a diéta soha ne jelentsen egyet a koplalással, illetve a rendszertelen étkezéssel. Ez ugyanis idővel a szervezet túlsavasodásához vezethet, mindemellett koplalás esetén szervezetünk a számára szükséges tápanyagokhoz és nélkülözhetetlen vitaminokhoz sem jut hozzá és könnyebben növeli zsírraktárait is. 
2. Megfelelő minőségű ételek fogyasztása. Ennek jegyében érdemes otthon elkészített ételeket és italokat is fogyasztanunk, hiszen így könnyedén elkerülhetjük a nem kívánt adalékanyagokat, felesleges ízfokozókat, félkész-, illetve késztermékekben található káros anyagokat, vegyszereket, melyek egyértelműen gyengítik immunrendszerünket. Fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt építsünk napi étrendünkbe, ha tehetjük, nyersen. 
3. Immunrendszerünk védelme érdekében célszerű tehát kerülni a savasító ételeket és italokat, így például a fehérlisztből készült pékárut, felvágottakat, cukrot és édességeket, s természetesen a kávét, alkoholt és nikotint is. Lehetőleg kerüljük a só túlzott használatát, amely szintén erősen savasít.
4. A megfelelő táplálkozás mellett mindig figyeljünk a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelére, pótlására.

Bár a kezdetek kezdetén igényel némi előzetes tervezést, a fentiek megvalósítása korántsem olyan bonyolult feladat. A következőkben néhány igazán egészséges, nem mellesleg kitűnő méregtelenítő élelmiszert mutatunk Nektek, melyek fogyasztása segíti immunrendszerünk megfelelő védelmét. Holnapi bejegyzésünkben pedig szuper recepteket hozunk majd: megmutatjuk, hogyan lehet változatos és finom ételeket készíteni az említett superfoodok felhasználásával. 


SUPERFOOD TERMÉKEK

A superfood kifejezés különösen az elmúlt pár évben lett igazán trendi, napjainkra pedig az élelmiszeripar egyik legerősebb marketinghívószavai között tartjuk számon. Szinte lehetetlen úgy egészségről, fitneszről és életmódról szóló oldalakat böngészni, hogy ne találkozzunk ezzel a roppant divatos kifejezéssel, s lévén egységes fogalmi meghatározás nem létezik, sajnos igazi buzzworddé nőtte ki magát. Pedig maga a fogalom kifejezetten pozitív értékeket takar, tulajdonképpen superfoodnak tekinthetünk minden olyan tápanyagokban dús természetes élelmiszert, mely kifejezetten jó hatást gyakorol egészségünkre és közérzetünkre, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Fontos azt is megemlítenünk, hogy a superfood további kiemelkedő ismérve, hogy káros hatást egyáltalán nem gyakorol szervezetünkre. 

Az tehát vitathatatlan, hogy ha egészségesen szeretnénk élni, ismernünk és fogyasztanunk kell ezeket a tápanyagdús termékeket, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges anyagokat. Sajnos azonban az állandó TV-reklámok, óriásplakátok, egyéb offline hirdetések és online promóciók kereszttüzében hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egészséges étkezéshez rengeteg pénzre van szükségünk. Sokan megfeledkeznek róla, hogy nem feltétlenül kell a legdrágább és legmenőbb újdonságokat megvásárolnunk ahhoz, hogy egészségesen éljünk. Ezeket a szuperételeket már nagymamáink, dédnagymamáink is rendszeresen használták, sőt, feldolgozott élelmiszerek és készételek híján ők használták csak igazán. A következőkben tehát kifejezetten általános, kisebb üzletekben beszerzehető vagy éppen hazai kertekben is megtalálható finomságokról lesz szó. Mindemellett egy - két érdekes és most divatos élelmiszer - újdonságot is becsempésztem a posztba, történetük és hatásuk ugyanis számomra kifejezetten izgalmas volt :) 


MÉREGTELENÍTŐ SZUPERÉTELEK 

A teljesség igénye nélkül nézzük tehát, milyen alapélelmiszerekről van szó, és milyen tulajdonságuknak köszönhetően sorolom őket kedvenc superfoodjaim közé.
  1. Mandula - magas rost-, kálcium-, magnézium- és hasznos fehérjetartalma miatt igazi szuper ételnek számít, segít stabilizálni a vércukorszintet és jótékonyan hat a belek működésére is. 
  2. Avokádó - csökkenti a koleszterinszintet, illetve segíti a jobb véráramlást és a máj méregtelenítését is. Kiváló glutetion forrás, mely a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa, többek közt a máj méregtelenítését segíti, s a rák kialakulásáért felelős savak semlegesítését végzi. 
  3. Cékla - csökkenti a vérnyomást, a szívroham és stroke, valamint a csontritkulás kockázatát. Segít stabilizálni a szervezet sav - bázis egyensúlyát, ezáltal szuper méregtelenítő. A nyers cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavakat, mellyel hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez, vastartalma pedig fáradságcsökkentő hatással bír, így kismamáknak különösen ajánlott. 
  4. Fekete- és vörösáfonya - A kékáfonya természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása bizonyított, míg a vörösáfonya kitűnő akut és krónikus húgyuti fertőzések megelőzésére és kezelésére, valamint sejt- és érvédő hatással bír. 
  5. Káposzta - számos antioxidánst és rákellenes vegyületet tartalmaz, segíti a bőr öregedésének megőrzését. Kitűnően tisztítja az emésztőrendszert és megnyugtatja a gyomrot, kezeli a gyomorfekélyt, levelének gazdag kéntartalma miatt ugyanis fekélyellenes tulajdonságokkal bír. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így szuper immunerősítő.  
  6. Fodros kel - a káposztához hasonlóan gazdag a rákot okozó sejtek ellen ható anyagokban, aminosavakban, A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban. Szintén jótékonyan hat a gyomorra, élelmi rostjai segítik a vastagbél tisztulását.
  7. Fokhagyma - elsősorban baktérium- és gombaölő hatásának köszönhetően vált ismertté, vizsgálatok igazolják például, hogy a gyomofekély kialakulásában fontos szerepet játszó Helicobacter pylori ellen is hatékony. Emellett remek fegyver a magas koleszterin ellen, csökkenti a rossz LDL-koleszterin véráramba kerülését.
  8. Hüvelyesek - Amellett, hogy a legjobb vegetáriánus fehérjeforrások (borsó, lencse, bab, szójabab), magas rosttartalmuknak hála csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák a vércukorszintet, tisztítják a beleket és szintén segítik a szervezet rák elleni védelmét. 
  9. Chia mag - a Mexikóban és Délkelet - Amerikában őshonos Salvia hispanica sivatagi növény ehető magja, mely erős gyógyító tulajdonságait a közelmúltban kutatások sora igazolta, holott már az aztékok is fogyasztották. Magas rosttartalma segíti az emésztést, számos fontos antioxidánst tartalmaz, ezáltal gátolja a szív-és érrendszeri betegségek, valamint degeneratív betegségek (pl. Alzheimer-kór) kialakulását, lassítja az öregedést. Szuper immunerősítő, segíti a vörösvérsejtek termelődését és csontjaink védelmét is. 
  10. Goji bogyó - a gyümölcs apró, piros bogyói olyan összetevőket tartalmaznak, melyek fokozzák immunrendszerünk működését, erősebbé és ellenállóbá teszik szervezetünket. Fontos kiemelni a goji látásjavító hatását, zeaxantin és A-vitamin tartalmának köszönhetően ugyanis védi a szem retináját, gátolja az időskori látásromlást, rossz fényviszonyok mellett segíti a jobb látást. 
  11. Spirulina - a spirulina bolygónk egyik legidősebb élőlénye, egy több mint 3 milliárd éve létező algafajta, mely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat. Az aztékok és más mezo-amerikai civilizációk egészen a 16. századig használták, Ázsiában pedig ma is elterjedt a fogyasztása. Amerikában és Európában az utóbbi években vált népszerűvé, mikor a NASA-űrhajósai számára készített spacefoodok fontos összetevője lett. Rengeteg jótékony hatását felsorolni is nehéz, igazi csodaélelmiszer, javítja a keringést, enyhíti a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet és a gyulladásokat. Emellett szuperül véd a bőrbetegségek ellen (akné, ekcéma, pikkelysömör), segíti a szövetek egészségének megőrzését és regenerálódását. Külön plusz pont, hogy remekül csökkenti az édesség utáni vágyat, fogyókúrázók százai esküsznek hatására. Hm, jól hangzik :) 

KÜLÖNÖSEN EGÉSZSÉGES GYÜMÖLCSÖK
  1. Kókuszdió - az indonézek úgy tartják, hogy a kókusz az a fa, mely megad mindent, ami az élethez szükséges. A kókuszdió C-, E-, B1-, B3-, B5- és B6-vitaminokban gazdag, magas a vas-, szelén-, nátrium-, kálcium-, magnézium- és foszfortartalma. Teje a tehéntejjel szemben laktózérzékenyek számára is fogyasztható, zsírja pedig remek alapanyag főzéshez, sütéshez. 
  2. Citromkiváló májméregtelenítő. Kifejezetten magas C-vitamintartalma mellett az avokádóhoz hasonlóan glutetiont tartalmaz, a friss citromlében több mint 20 rákellenes vegyület található. Emellett a citrom fogyasztása segíti a szervezet egészséges pH-egyensúlyának fenntartását is.  
  3. Grapefruit - leve kitűnő alapanyaga a fogyó- és tisztítókúráknak, májméregtelenítő hatása ugyanis kiemelkedő, káliumtartalmának köszönhetően pedig a vért is megszabadítja a káros lerakódásoktól.  Bioflavonjai közül a héj alatti fehér részben található hesperidin és rutén segítik a kapilláris erek regenerálódását, így rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a vesére és húgyutakra. Magja különösen értékes, nagyon hatékony a baktériumok, vírusok, gombák és paraziták ellen. 
  4. Paradicsom - fogyasztása csökkenti az izületi és reumás fájdalmakat, de jótékonyan hat a köszvény, és gyulladásos megbetegedések ellen is. Remekül segíti továbbá az emésztést, csökkenti a gyomorsavtúltengést, megelőzi a vér sűrűsödését és magas víztartalmának hála szuper szomjoltó. 
  5. Szőlő - remek méregtelenítő és vértisztító, a gyümölcs magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. Ezen kívül gyógyítja a bél megbetegedéseit, megakadályozza a vesekő kialakulását és csökkenti a vizelet savasságát. Magas cukortalma miatt energiát ad, kiváló stresszoldó. Magja különösen értékes,  pozitív hatása van a vérnyomásra és a magas koleszterinre is.
  6. Alma - igazi szívvédő csodaszerként tartják számon, a magas oldódó rost bevitele ugyanis lassítja a koleszterinben gazdag lepedék lerakódását az artériákban. Szintén gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, így védi az immunrendszert, hat a magas vérnyomás ellen, s egyes kutatások alapján az asztma megelőzését is segíti. Phloridzin tartalmának köszönhetően véd a csontritkulás ellen.  


SZUPER IMMUNERŐSÍTŐ KÉSZÍTMÉNYEK

Ha már immunerősítés és szuperételek a mai témánk, arra gondoltam, hogy kutakodok picit különlegesebb immunerősítő készítmények után is. Az ugyanis biztos, hogy étkezéssel - főzzünk bármennyire egészségesen, - sajnos nem tudunk szervezetünk számára elegendő vitamint és ásványi anyagot bevinni. Étkezéseink során ugyanis szinte egész évben kényszerérett élelmiszereket fogyasztunk, melyek vitamintartalma korántsem elegendő, ráadásul jóval kevesebb, mint 20-30 évvel ezelőtt volt. Számomra pici koromtól természetes, hogy a vitaminszedés elengedhetetlen az immunerősítéshez, de arra én is rendszeresen rácsodálkozom, mennyi készítmény közül lehet manapság válogatni. Nekem személy szerint nagyon fontos, hogy egy étrend-kiegészítő természetes alapanyagokat tartalmazzon és hatóanyagtartalmát pontosan lássam a címkén, én magam tudjam tervezni, mennyit szeretnék bevinni belőle. A fenti superfoodok nagy része egyébként koncentrált vitamin formájában is elérhető a BioTechUSA üzleteiben: külön készítményként kapható például a spirulina, a grapefruit- és szőlőmag, a tőzegáfonya és 12-féle zöldségből és zöld-, fehér- és fekete tea kivonatokból készült természetes italporuk is van. Kiválasztottam 10 egészséges és különleges terméket, szerintem érdekes lehet végigfutni a listát :) 
  1. Immun Support - mely egy komplex, immunrendszerünk védekező képességét növelő vitamin és nyomelem formula. Olyan gyógynövény- és rosttartalommal rendelkezik, hogy fogyasztása akár napi multivitamin - bevitelünk mellett is ajánlott, főleg évszakváltáskor, különösen az influenza szezon időszakában.
  2. Spirulina - a fent bemutatott superételből, a spirulina algából készült természetes algaesszencia. Magas fehérje, vitamin és esszenciális zsírsav tartalmával javítja az emésztést, lúgosít, természetes méregtelenítő és csökkenti a gyulladást is a szervezteben. Kiemelkedő antioxidáns és szuper a bőrnek is. Nekem igazából ez a termék lett az új kiszemeltem, mindenképpen ki fogom próbálni. 
  3. Cranberry Supreme - az áfonyáról, mint szuperételről és hatásairól szintén részletesen olvashattatok fentebb. Ez a készítmény tőzegáfonya kivonatot tartalmaz, s a fent említettek mellett erős gyulladáscsökentő és baktériumölő hatása miatt kiemelten fontos. 
  4. Grapefruit Seed - a grapefruitnak nem csak a leve egészséges, ahogy említettem, magja is értékes tápanyagokat tartalmaz. A BioTechUSA Grapefruit Seed terméke antivirális, gombaölő hatású grapefruit - kivonatot tartalmaz, és antioxidáns hatása is jelentős.
  5. Grape Seed - hasonlóan értékes szervezetünk számára a szőlőmag is: kiemelkedő antioxidáns tartalma van, képes csökkenteni a vizesedést, tisztítja az ereket és javítja a vérellátást.
  6. Omega 3 - tulajdonképpen egy Omega 3 zsírsavat tartalmazó halolaj - kapszula. Az Omega 3 szervezetünkre gyakorolt jelentőségéről előző cikkünkben egészen sokat olvashattok. Az Omega 3 csökkenti a rossz koleszterin szintjét, javítja a keringést és az agyműködést, segíti a normál látás fenntartását. 
  7. ALA - az ALA egy alfa - liponsav antioxidánst tartalmazó, energia-termelést segítő lágy zselatin kapszula, mely antioxidáns hatással is bír. Az alfa-liponsav egyébként kis mennyiségben termelődik az emberi szervezetben, de megtalálható a brokkoliban, répában, céklában és vörös húsokban is.  
  8. Green Tea Focus - bár nem szerepel cikkünkben, a zöld tea mindannyiunk által ismert és kedvelt, egészséges méregtelenítő, anyagcsere-gyorsító és energizáló ital. A BioTechUSA terméke a zöld tea kivonatát kapszulázza: a Green Tea Focus az egyik legerősebb antioxidánst, EGCG-t tartalmaz nagy mennyiségben, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, fokozza a zsíranyagcserét és felpörget egy picit, természetes koffeinforrás. Emellett további jól ismert antioxidánst is tartalmaz, nagyobb mennyiségben ez a C-vitamin.
  9. One-A-Day multivitamin - esszenciális vitaminokat (12-féle) és ásványi anyagokat  (10-féle) tartalmazó étrendkiegészítő, melyet már az előző bejegyzésben is bátran és jó szívvel ajánlottam, hiszen mi itthon elég régóta szedjük. Nevét adagolásáról kapta, már napi egy tabletta is tartalmazza a szervezet számára fontos tápanyagok nagy részét, ráadásul egy dobozban 100 tabletta van, úgyhogy elég kiadós. Ha kedvetek támadt kipróbálni, februárban akciós áron, 2.490 forintért szerezhetitek be. 
  10. Greens - mely egy multivitamin és ásványi anyag tartalmú természetes italpor. A por 56%-a kizárólag zöldségeket és teaféléket tartalmaz, összesen 12 zöldség, valamint zöld-, fehér- és fekete tea kivonat van benne. Mindez 12 - féle vitaminnal és 7 - féle mikroelemmel van felturbózva. Én elsősorban turmixokhoz, sűrű, zöldségalapú krémlevesekhez és salátaöntetekhez használom, gyümölcsturmixokhoz pedig szerintem tök jól működik a Reds :) 

Remélem, hogy érdekesnek találtátok és szerettétek a mai cikket. Holnap egy kizárólag friss, egészséges alapanyagokból készült ételeket bemutató receptgyűjteményt hozok, melyben az itt említett szuperételek fontos szerepet kapnak. Úgyhogy ha finom, ugyanakkor egészséges, könnyen elkészíthető kajákra vágytok, tartsatok velünk hétfőn is. Millió puszit küldünk! 

3 comments:

  1. Szuper bejegyzés! Nagyon meginspiráltatok a finom gyümölcsök evésére! :D Szeretném megkérdezni tőletek, hogy nincs-e kedvetek, akár csak egyikőtöknek is, egy interjúban szerepelnie, amit később majd kitennék a blogomra. Ha van kedvetek írjatok egy e-mail címet, én pedig küldöm a kérdéseket. Előre is köszönöm: Hanga <3

    ReplyDelete
  2. Örülök ennek a színes-szagos, gyönyörű és tartalmas összegzésnek. Jöhet a többi hasonló bejegyzés is. Viki

    ReplyDelete
  3. A Chia magot es Goji bogyot nehany hettel ezelott mar beszereztem. A Goji nagyon finom is :) A Spirulinat is tervezem, valamint az Immun supportot es a Green Tea Focust :)

    ReplyDelete

A megjegyzések moderálás után válnak láthatóvá.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...